Familie Snippe

Maken kleren de vrouw?

De Snippes zijn van oorsprong een slagersfamilie. Opa Gerrit slachtte aan huis, want geld voor een eigen zaak was er niet. Die krapte kende ook zijn kleindochter Christien, die groot werd op een woonark tegenover het huis van haar opa en oma in De Krim. Zij is altijd verzot geweest op mooie kleren, maar haar ouders hadden wel wat anders aan hun hoofd. Des te onbegrijpelijker was het voor Christien dat haar eigen dochter Manuela liever een spijkerbroek droeg dan een prinsessenjurkje. Maar ook Manuela had wel iets anders aan haar hoofd.

Familie Zwinderman

Kansen pakken

Armoe, achterstand en werkloosheid. De Zwindermannen hebben niets met het beeld dat de buitenwereld van Pekela heeft. Zij zien mogelijkheden. De mooie bedrijven, de ruimte, de rijke geschiedenis. Al begon overgrootvader Thie Zwinderman op zijn dertiende als schoenlapper, zijn nazaten kregen geen armoe en werkloosheid mee, maar ondernemerschap. Zij leerden: als je echt wilt en hard werkt, kun je veel bereiken.

Familie Van der Laan

Als verstoppen niet meer werkt

De familie Van der Laan heeft de armoede lang verborgen gehouden. Voor de buitenwereld en voor elkaar. Opa Jan deed stiekem in de schemering klusjes om de schamele uitkering iets aan te vullen. Zijn dochter Heidi verzon van alles voor haar kinderen als ze weer waren afgesloten van water en licht. Kleindochter Fiona verzon smoesjes als ze niet meekon op schoolactiviteiten. Hoe het echt zat, leerde ze pas toen haar moeder besloot dat het genoeg was en begon te vertellen.

Familie Aardema

Nooit stilzitten

Mindert was de laatste turfgraver in een familie van godvruchtige veenarbeiders. Een kwajongen die niet kon stilzitten en op zijn elfde weigerde om nog langer naar school te gaan. Zijn nazaten leerden steeds een beetje meer: zijn zoon op de avondschool, zijn kleinzoon op de hbs, zijn achterkleindochter op de universiteit. De ontwikkeling maakt dat de vijfde generatie opgroeit in een totaal andere wereld dan veenarbeider Mindert. Toch is er iets in de onrust van zijn over-overgrootvader dat Ivar herkent.

Familie Loots

Lief zijn moet je leren

Dinie, Derkje en Gerrie. Drie generaties vrouwen. Hun levens lijken op elkaar. Alledrie groeien ze op in gezinnen met weinig geld. Derkje en Dinie krijgen allebei heel jong kinderen. Derkje is net als haar moeder huiverig om de straat op te gaan. Ze zijn gewend aan problemen en ruzies. Toch veranderen sommige dingen wel. Zo leert Derkje in therapie om complimentjes te geven en haar gevoel te tonen. De eerste keer dat ze tegen Gerrie ‘ik hou van je’ zei, schoot ze in de lach. Het klonk zó raar.